Sunday, May 23, 2010

A projectről bővebben, avagy Miért éppen a mesemondás?

1. "A gyerekek születésüktől fogva tudják, hogy sárkányok léteznek. A mesékre azért van szükség, hogy azt is megtanulják: a sárkányokat le lehet győzni."

A mesék (és mese alatt a történetek minden vállfaját értjük, nem csak a klasszikus népmeséket) problémamegoldásról szólnak. Szükség van rájuk, hogy alavető értékeket tanítsanak a gyerekeknek (és a felnőtteknek is!). Mesék nélkül egyetlen gyermekkor sem teljes; mesék nélkül hiányzik az emberből valami, ami összekötné a többiekkel. Mesékre szükség van. Ennyi.

2. "A mesemondás az oktatás svájci bicskája."

A mesehallgatás, és főleg az aktív mesemondás, rengeteg készség kialakulására van jó hatással. Bizonyítottan fejleszti a szövegértési, fogalmazási, önkifejezési képességeket; azok a gyerekek, akiknek mesélnek, és akik maguk is mesét mondanak, könnyebben tanulnak meg írni, olvasni, fejlődik a szókincsük, és lelkesebben tanulnak nyelveket. Nincs olyan területe az iskolai anyagnak, melyhez ne lehetne hasznos, érdekes történeteket kötni; legyen szó történelemről, irodalomról, földrajzról vagy kémiáról, a történetek összefüggéseiben minden hasznos tudás könnyebben és élvezettel megtanulható.

3. "A mesemondás az utazás legolcsóbb módja."

Fontos dolog, amit tisztázni kell: itt nem csak magyar népmesékről lesz szó. A gyerekek a világ minden tájáról származó történeteken keresztül megismerkedhetnek más kultúrákkal, más világnézetekkel, más vallásokkal; kitekintést kapnak egy színes, izgalmas világba, megtalálják első fogdózóikat az utazás, nyelvtanulás, kulturális tolerancia és egyéb fontos dolgok felé.


4. Bátorság és önbizalom

Emberek előtt szerepelni, közönséghez beszélni, színpadra állni hatalmas feladat, és a mai világban az élet minden területén nélkülözhetetlen. Aki bátran szerepel, gyakorlottan beszél, az minden pályán, vizsgán, meghallgatáson jobb eséllyel indul. A mesemondás lehetőséget ad arra, hogy játékos keretek között, a mesélés kötetlen, oldott légkörében sajátítsák el a gyerekek a magabiztos fellépés alapjait.

5. Kultúra és hagyomány

Minden népnek megvan a maga mesemondó hagyománya. A hagyományokat pedig őrizni, ápolni kell, és beilleszteni őket a saját életünkbe, a mai világba. Aki tudja, milyen kultúra, milyen hagyomány áll mögötte, az büszkébb, bátrabb, magabiztosabb a többieknél. A mesemondás kiváló lehetőség arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek saját hagyományaikkal, hátterükkel, hogy felfedezzék maguknak meséink, mondáink legizgalmasabb részleteit.

6. Csapat és közösség

Azok a gyerekek, akik együtt,csapatban dolgoznak valamin, megtanulják a társas viselkedés alapvető szabályait; megtanulják, hogyan kell közösségben létezni, csapatban dolgozni, hogyan kell odafigyelni a másikra, és értékelni, amit az egyes emberek hozzáadnak a csoport munkájához. A mesemondásban egymás meghallgatása éppen olyan fontos, mint a támogatás, amit egy mesélő a többi mesélőtől kap. Külön hangsúlyt kap a foglalkozásokon a közös mesélés, a kettesével, hármasával, vagy akár csoportosan előadott történetek. Főleg azok a gyerekek, akik nem rendelkeznek egy védő családi körrel, egy ilyen közösségben megtalálhatják a kívánt támogatást és figyelmet.

7. Játék és gyermekkor

Sokan sokszor elfelejtik, hogy a mesemondás elsődleges és legfontosabb eleme a szórakoztatás. A mese bűvölete, a nevetés, a színek, a varázslat, az izgalom és a siker mind-mind az önfeledt játék elemei. A gyerekeknek először és mindenekfelett arra van szüksége, hogy gyerekek lehessenek. Ameddig csak lehetséges.

No comments:

Post a Comment